onsdag, oktober 17, 2007

Dagens ledare i NSk

Det går bra för Sverige. Vi befinner oss i en brinnande högkonjunktur och den sätter sina spår i samhället. Arbetslösheten är lägre än på mycket länge, svensken i gemen ser framtiden med tillförsikt och de offentliga överskotten växer. Det som särskiljer denna högkonjunktur och det läge vi befinner oss i från tidigare högkonjunkturer är bland annat att inflationen hålls nere. Förvisso har inflationstakten stigit de senaste månaderna men det är långt ifrån någon inflationsko på isen.

Att det går så bra som det gör beror till viss del på ovan nämnda konjunktur, men mycket har vi också den borgerliga alliansens politik att tacka för. Alliansregeringen har vidtagit många viktiga åtgärder. När alliansen tillträdde så var utanförskapet i Sverige enormt. Det är fortfarande för stort, och det problemet får inte ignoreras, men vi är på rätt väg och arbetslösheten sjunker. Vad regeringen gjort är att man satt insatser för att skapa fler jobb i främsta rummet. Sänkt skatt i form av jobbskatteavdraget har gjort det mer lönt att arbeta.
Selektiva skattesänkningar så som skattereduktion för hushållsnära tjänster ska öka efterfrågan på arbetskraft. Vidare ska sektorer, där den svarta arbetskraften tidigare dominerat, göras vita med hjälp av skattesänkningar.

Regeringen har även gjort förändringar som inte fallit i god jord hos alla, men för den skull varit ack så nödvändiga. Exempelvis kan förändringarna i a-kassan nämnas. Det är denna politik som har visats sig framgångsrik.
Det är alliansens styre och dess politik som nu börjar få genomslag. Trots det goda läget så är alliansens stöd bland folket i opinionsmätningarna uselt. Vore det val i dag så skulle regeringen Reinfeldt få lämna Rosenbad illa kvickt. Enligt Sifos septembermätning så leder vänsterblocket med 11,4 procentenheter och Temo uppskattar avståndet mellan blocken till 15,8 procent. Under SCB:s demokratidag sa statsvetaren Sören Holmberg att regeringen redan nu är rökt inför valet 2010.

Att det redan nu är rökt för alliansregeringen ska nog tas med en nypa salt, dock är siffrorna illavarslande för de borgerliga. De borgerliga bör snarast sätta sig ner och analysera varför det ser ut som det gör. Men det är inte bara de som bör analysera sig. Även väljarna bör ta sig en funderare.
Varför är man inte nöjd, är det för bra i dag? Och vad tror man att vänsterkartellen skulle kunna åstadkomma? Valet 2010 kommer stå mellan den reformvänliga alliansen och den, hur konstigt det än låter, konservativa vänstern.
Den konservativa vänstern vill bara återställa allt till så som det var innan de förlorade makten, och gud bevare oss för en sådan händelse.

Etiketter:

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home