onsdag, december 03, 2008

Kloka råd från OECD

I dag har OECD-ekonomer presenterat en specialgranskning av den svenska ekonomin. DI skriver om den här.
Även om många problem lyfts så måste man ändå understryka att dels så får Sverige beröm för de starka statsfinanserna och dels för att de förbättringsförslag som presenteras ligger på många områden i linje med den reformering som alliansregeringen påbörjat, exempelvis skattesänkningar.

Intressant är att OECD anser att Sverige bör sänka företagsskatt och inkomstskatt ordentligt. Intressant är också att de riktar kritik mot den höga ungdomsarbetslösheten och att de då drar paralleller till att våra grannländer har liknande utbildningsresultat men att skillnaden kan ligga i Sveriges strikta bestämmelser om anställningsskydd – vilka gör det svårare för ungdomar att få fast arbete.

OECD-ekonomerna förespråkar generellt stora svenska skattesänkningar som medicin mot finanskrisens och lågkonjunkturens inverkan på svensk ekonomi, dock verkar de att sakna en skatt; fastighetsskatten. Nu är det ju inte så att denna skatt är borta, den lever alltjämt, men i en ny skepnad. Ur ekonomiskt perspektiv så förstår jag dem. Fastighetsskatten är trögrörlig, dvs inte särdeles elastisk, så ur tillväxtperspektiv så står inte denna skatt överst på " attsänkalistan". Inkomstskatter, kapitalskatter, bolagsskatter och arbetsgivaravgifter är mycket angelägnare att sänka för att främja tillväxten.

Etiketter:

1 Kommentarer:

  • Det finns exempel på skatteeffektiva samhällen - Isle of Man är ett bra exempel.

    Läs mer på www.isle-of-man.se

    Av Anonymous Anonym, vid 11:35 fm  

Skicka en kommentar

<< Home