torsdag, mars 09, 2006

Skatteutjämning..

Idag har det varit en fullspäckad dag. Ekonomidag med kommunen, kanske inte låter speciellt upphetsande men för en som älskar siffror och statistik kan det nog funka lika bra som viagra.

Vi fick pressenterade en rad olika nyckeltal som vi ska jobba mot i de olika kommunala verksamheterna. Nyckeltal och standardkostnader anser jag vara bra verktyg när man ska jämföra sig och effektivisera/rationalisera.

En del av dagen ägnades åt genom gång av hur skatteutjämningssystemet och kostnadsutjämningssystemet fungerar och hur det är uppbyggt. Argumenten för ett skatteutjämningssystem är bra, tex.

-Vid en genomsnittlig skattebas på 20,70% får
* Danderyd en skatteintäkt på 57 323kr
* Borgholm en skatteintäkt på 23 865kr

- Av 1000 kommuninnevånare är:
* 73 personer 7-15 år i Solna
* 160 personer 7-15 år i Nykvarn
* 103 personer 7-15 år i Hagfors

osv, osv

Men som boende i en kommun som förvisso ger en hel del pengar till kostnadsutjämning för kollektivtrafiken, individ och familjeomsorgen men som i det stora hela är netto mottagare, känns det lite som att stå med mössan i handen.

I CUF har vi fört en diskussion ang en ändring av detta. Om kommuner och regioner fick behålla en del av den vinst som genereras i kommunen skulle skattesubventioner inte behövas. Det handlar i mångt och mycket om samma kommuner som får pengar med dagens system som också sitter på rikedommarna. Skogen, vattenkraften och malmen. Grundpelare i svensk industri och för svensk export, dock beskattas dessa vinster långt långt bort från hem kommunen. Förutom all administrativ personal som skulle sparas in så skulle vi få kommuner som kunde stå mer rakryggade och i sig vara bättre rustade för expansion, tillväxt och framtiden.

"Den förberedde överlever"

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home