tisdag, maj 12, 2009

Köp inte Värmullsåsen

Den politiska majoriteten i Hagfors, S+V, vill köpa tillbaka slalombacken Värmullsåsen. Backen, som tidigare varit i kommunal ägo, såldes för ett antal år sedan. Kommunen sålde då backen för en billigare peng än vad man nu är beredd att köpa den tillbaka för, anläggningen är i dag i sämre skick, skogen nedhuggen osv. Men detta är inte de avgörande argumenten emot att köpa den tillbaka även om de är av betydelse.

Nej det viktiga är att dels finns det inga kommersiella förutsättningar för en slalombacke i Hagfors kommun. Om så hade funnit så hade anläggningen blivit såld på den öppna marknaden, men trots att anläggningen varit till salu i flera år så har ingen köpt den. Nu säger förvisso majoriteten att slalombacken inte ska öppnas för drift, vilket förvisso är klokt men då infinner sig frågan; vad i hela friden ska kommunen då med backen till? Det är mycket svårt att förstå.
Köper man den för spekulation? I så fall är det olyckligt. Kommunen är förvisso redan i dag skogsägare men det finns ingen anledning för kommunen att utöka sitt markinnehav, och definitivt inte till den köpeskillingen som kommunstyrelsen sagt ja till. Kommunens uppgift är främst att driva vård, skola och omsorg. Därefter finns ett antal prioriterade områden som infrastruktur, näringslivssatsningar och säkert ett hundratal andra saker som borde vara mer prioriterat än att äga en slalombacke som inte gjort annat än att kosta kommunen pengar.

Ok, om vi vore en stormrik kommun så kanske, men antagligen inte då jag har ideologiska invändningar mot denna typ av kommunalt ägande, saken hade varit en annan. Men i dag? Hagfors kommun står på ruinens brant och oerhört tuffa beslut väntar framöver för att få ekonomin i balans. Att då låna upp pengar och dra på sig ökade kostnader för något som istället hade kunnat användas till just skolan, vården och omsorgen. Värmullsåsköpet är en dålig prioritering av majoriteten. Tilläggas skall att C, FP och M reserverade sig mot beslutet i kommunstyrelsen. Nu får vi se hur det gårnär frågan kommer upp i fullmäktige.

Etiketter:

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home