söndag, november 30, 2008

Det slaskar!

I dag, första advent, har varit en lugn och gemytlig dag. Adventsgudstjänst i Sunnemo kyrka, och sedan middag i kväll med Harry och Anja. I dag är det också Andersdagen, och om Anders slaskar så braskar julen och vice versa. I dag har det slaskat åtminstone här i Sunnemo. Således borde vi kunna se fram emot en kall och vit jul!

torsdag, november 27, 2008

Urbota dumt

Här om dagen så ansåg rektorn för handelshögskolan i Göteborg att staten bör träda in och köpa Volvo och SAAB. Jag trodde först att det var en freudiansk felsägning, men sen så såg jag det som ett provokativt inlägg i den akademiska ekonomiska debatten. I dag så rapporterade tv:4-nyheterna att fackförbundet Metall kräver samma sak.
I sig borde det väl kännas mindre kontroversiellt att det socialistiska Metall-facket företräder socialiseringstanken än en rektor för ett högt ansett ekonomiskt läroverk. Oavsett så är förstatligandet fel. Staten är varken bättre på att bygga eller sälja bilar än privata aktörer. Varumärkena SAAB och Volvo torde dessutom intressera privata intressenter om nu företagen blir till salu. Svenska arbetare ska arbeta med sådant som ger avkastning och bär sig ekonomiskt, om överproduktionen av bilar innebär att lönsamheten blir för svag för att bygga dem i Sverige så må så vara fallet, hur mycket det än kan svida. Att subventionera bilindustrin med svenska skattemedel är knappast lösningen.

Vem blir förvånad?

Läser på di.se att vänsterpartiet vill genomföra ett omfattande ekonomiskt stimulanspaket. Behovet av offentliga stimulanser må diskuteras, onekligen så tilltar behovet för var dag som går. Det kan mycket väl bli så att vi nödgas till stimulanspaket, men vad som utmärker vänsterns förslag är att de föreslår att stimulanserna ska finansieras via lån.
Med överfulla lador så känns det inte som det mest angelägna att springa och låna av grannarna, men å andra sidan så är inte vänstern känt för sitt bondförnuft.

måndag, november 24, 2008

Jorå

Glädjande så läser jag i dagens DN att stödet bland svenskarna för att införa euron som valuta växer. Förvisso är fortfarande fler emot än för, men det går åt rätt håll enligt min mening.

Jag var redan vid folkomröstningen en varm anhängare av euron, och jag är det fortfarande. Mina nationalekonomiska studier har dessutom stärkt mig i min uppfattning. Tidigare i höst så läste jag en kurs som hette internationell makroekonomi, och den kursen var mycket intressant.
Bland annat fick vi ta del av teorier som sa att när osäkerheten tilltar så kommer investerare att kräva en högre riskpremie får att hålla mindre valutor i sin portfölj. Som ett brev på posten kom deprecieringen av kronan gentemot såväl dollarn som euron. Detta trots att mycket annat, bland annat USA:s handelsbalans, kapitalbalans och offentliga underskott tyder på att dollarn borde deprecieras snarare än apprecieras mot kronkursen.
Kontentan blir att Jorå, vi ska med i det monetära samarbetet.

Etiketter:

lördag, november 22, 2008

Höststämma

I dag har centerpartiet i Värmland hållit höststämma i Bjurtjärn, Storfors. I och med denna stämma så startade centerpartiet i Värmland kyrkovalrörelsen då vi bland annat valde nomineringskommitté samt fastställde tidsplan. Som alltid så var det många trevliga möten med många trevliga centerpartister.

fredag, november 21, 2008

Optimism i skogen

Den senaste skogsbarometern visar att framtidstron hos skogsägarna fortfarande är relativt god. Skönt så långt. Här hemma på gården har det också pågått vissa skogsprojekt på senare tid, här följer lite bilder från den senaste drivningen:

onsdag, november 19, 2008

Klokt av Island

I går meddelades det att vårt nordiska grannland Island närmar sig EU. Det är bara att gratulera dem samt önska dem välkomna, vilket också unionen tycks ha gjort. Jag gissar att den främsta orsaken till islänningarnas EU-entusiasm kan förklaras av den ekonomiska krisen och det faktum att landet står på ruinens brant.
Island gör säkert en korrekt bedömning av att landet mår bättre inom EU än utanför. Den stora båten gungar som sagt mindre, även på Atlanten. Det är dock lite synd att det ska behövas en kris för att denna insikt ska infinna sig. Men så sant som det är sagt; bättre sent än aldrig.

Nu går tankarna utsökt till det sista EU-skeptiska landet i norden, Norge. Vad ska till för att vända opinionen där? En finanskris lär knappast räcka för precis som, enligt Ingvar Kamprad, IKEA så ska det till ett sjuhelsikes blåsväder för att det ska skaka i Norge. Nåväl, det är inte säkert att jag under min livstid kommer att få uppleva ett norskt EU-medlemskap, men det känns inte bra att broderfolket står utanför EU-bygget. Precis som Värmland alltid behövt Norge, och vice versa, så behöver även EU Norge, och Norge behöver EU. Åtminstone tror jag det.

Kanske kan ett isländskt medlemskap bana väg även för Norge? De båda länderna har ju varit motsträviga av lite samma anledningar, ex. fisket. Går det för det ena landet så borde det att gå för det andra, tills dess så - simma lugnt.

Etiketter: , ,

tisdag, november 18, 2008

När huvudet är dumt så får kroppen lida?

Jag använder mig ganska mycket av ordspråk. Det känns som att de ofta passar in i diverse vardagliga situationer. I går stämde det dock inte. Jag satt med en beräkningsmodell och räknade så att miniräknaren glödde och fyllde prydligt mitt dokument. Halvvägs i mitt arbete så kom jag på att det skulle underlätta om jag använde mig av excel, inte bara underlätta utan snabba på det hela en hel del så att säga. Gris-egen som jag var så fortsatte jag på den inslagna vägen...det kändes som att mitt tidigare slit skulle vara förgäves annars. Nåväl mitt dumma huvud kostade mig lång arbetstid och huvudvärk, men knappast ont i kroppen.
Således; är huvudet dumt så får huvudet lida. Att huvudet sitter på kroppen är en helt annan sak.

söndag, november 16, 2008

Konvent, förtroenderåd och EP-lista

Under helgen har jag tillsammans med några hundra centerpartister från landets alla hörn varit i Norrköping på framtidskonvent. Konventet innehöll intressanta föreläsare, givande dialoger och möten med trevliga människor. Efter konventet så höll centerpartiet förtroenderåd där vi fastställde valplattform och lista inför det stundande Europaparlamentsvalet.
För egen del tycker jag att det mest glädjande, förutom en bra valplattform, var att förtroenderådet valde att lyfta min favoritkandidat Marie Wickberg en placering. Marie står nu på plats nummer fyra på listan. Kvällens rapport rapporterar från förtroenderådet (inslaget är sent i sändningen, strax före vädret). Om ni väljer att titta så kommer ni bland annat att se mig argumentera för just att flytta upp Marie ett pinnhål.

Etiketter:

tisdag, november 11, 2008

Åter hemma

I dag kom jag hem efter att ha tillbringat veckoslutet och helgen i Ukraina och då främst i staden Lviv. Under lördag och söndag var jag i Karpaterna och pratade om hur Sverige lyckats förena miljö- och produktionsmål i vårt skogsbruk. Åhörare var lokala och regionala politiker.
Mitt spontana intryck av Ukraina är att det är ett land som förvisso har en del problem men också att det är ett land med stor potential. Det kändes som att landet är på rätt väg, vilket man kanske inte kan säga om alla gamla sovjetiska transitstater.

måndag, november 03, 2008

ledarskrivande och presidentval

Sedan ett par veckor så skriver jag frekvent i Norra Skåne på grund av att chefredaktör Hammarqvist gått och blivit pappa. Intressant som vanligt, ledarna finns att läsa här.

I morgon är det val i USA, vilket knappast kan ha undgått någon. Allt pekar på att USA:s nästa president kommer att heta Obama, och det blir säkert väl.
Själv tyckte jag att gårdagens Agenda övertygade mig om hur jag skulle rösta om jag vore amerikan. I programmet presenterades huvuddragen i de båda kandidaternas politik. Under Obama stod det: Utbyggt offentligt skyddsnät, minskad frihandel och skattesänkningar till medelklassen. Under McCain stod det: oförändrat offentligt skyddsnät, ökad frihandel och sänkta skatter för alla.
Men nu har ju inte jag rösträtt i detta val så vad jag tycker spelar mindre roll, amerikanernas val blir säkert det rätta - för dem.