onsdag, mars 28, 2007

Stämmokväll

I kväll har jag varit på "kåpprastämma" eller konsumstämma som man skulle säga utsocknes. Det var första gången som jag var på ett konsumentkooperativt möte. Jag har mest varit på producentkooperativa stämmor och möten, men det här var kul det också. Vi fick korv, potatissallad, must, kaffe och kaka. Underhållning av ett band och sist men inte minst fick vi en falukorvsring innan vi gick hem. Mår magen bra, mår kroppen bra. Hejja kåppra!

Marie Wickberg som ordförande!

I dag blev CUF:s valberednings förslag till hur förbundsstyrelsen ska väljas på förbundsstämman i maj offentligt. Jag är väldigt glad över att valberedningen föreslår min sedan länge goda vän Marie Wickberg till ny förbundsordförande. Marie jobbade som ombudsman åt CUF Värmland när jag var distriktsordförande, och vi hade ett mycket gott sammarbete då och lärde verkligen att känna varandra.

Jag är övertygad om att CUF skutan kommer att klara alla eventuella stormar på det borgerliga havet med Marie som kapten, Marie är också den som kommer förmå att ta CUF till den tät position inom svenskpolitik som ungdomsförbundet förtjänar. Om jag blir omvald i styrelsen så ser jag alltså med tillförsikt på framtiden.

Här är hela förslaget till ny styrelse:

Marie Wickberg, ordförande
Magnus Andersson, 1:e vice
Ida Karlsson, 2:e vice
Johan Pettersson, 3:e vice
Ledamöter:
Lars Nyborg, Värmland (omval)
Julia Färjhage, Göteborg (omval)
Maria Carlsson, Östergötland (omval)
Johan Kling, Västerbotten (nyval)
Lisa Falk, Uppsala (nyval)
Per Johansson, Halland (nyval)
Ida Ershytt, Skaraborg (nyval)

söndag, mars 25, 2007

Lärorik helg

Nu sitter jag här, söndagkväll, och kan summera en fantastisk helg. Under lördagen var jag bordssamtalsledare på en ungdomsdialog om EU:s framtid. Dialogen var belägen i Karlstad och hölls i anslutning till medborgarrådet om EU:s framtid, en dialog som hölls i nio olika EU-länder. Landshövdingen pratade, Margot Wallström var med via skype. Mega roligt och kjempe grejt hela dagen. Nu ska Karlstadsungdomarnas visioner om EU år 2020 samanställas och flygas ner till Bryssel av bla Daniel.

I dag, söndag, har jag varit på frykenstrand i Sunne och deltagit på en utbildning för centerpolitiker i kommunala nämnder. En givande och intressant utbildningsdag i vackra fryksdalen.

fredag, mars 23, 2007

Äntligen-Eskil!

Äntligen!
I går kom jordbruksminister, Eskil Erlandsson, med förslaget om ändring av skyddsjakt på varg. Som folk i bygderna har väntat. Ändringen är tidsbegränsad, så nu ligger bollen hos oss jägare att visa att vi förmår förvalta förtroendet vi fått. Detta var precis vad alliansregeringen behövde göra för att, åtminstone i mina trakter, stärka korten och visa på handlingskraft. Och även om någon skulle tycka att ändringarna är för urvattnade så är det ändock ett steg i rätt riktning.

Go Eskil!

torsdag, mars 08, 2007

Klimathotet oroar ej

Läste i dag om en opinionsundersökning i Svd om EU medborgarnas rädsla för klimathotet. Det visade sig att svenskarna inte är speciellt oroliga, endast 30 procent är mycket oroliga vilket kan jämföras med att 70 procent av spanjorerna känner samma oro.

Varför är det så? Jag brukar säga att man ska inte vara någon domedagsprofet utan försöka se möjligheter i stället, jag träffade på en som drog detta till sin spets förra veckan. Han är lantbrukare på västkusten och uttryckte sig som så här: varför ängslas? Om 50 år kommer Sverige att vara det bördigaste landet i världen, och det blir ju lovande för mina barn. Skulle så inte bli fallet så kommer västkusten att motsvara dagens spanska riviera, så då är det bara att sälja sommarstugstomter. Prata om att se fördelar i allt.

Vad jag menar med detta är givetvis inte att vi ska strunta i miljöhoten, snarare ska vi göra allt som står i vår makt för att minska vår påfrestan på moder jord. Dock finns det ingen mening i att redan nu beställa begravningsplats och ge upp. Morgondagen är vår och den blir till vad vi gör den.

måndag, mars 05, 2007

U-shopping.nu

I dag lanserar CUF sin vårkampanj, u-shopping.nu, som handlar om att vi ska handla mera. CUF hoppas att kunna lyfta frihandels och globaliseringsdebatten för att ge vår syn på hur fattigdom bäst bekämpas. Mer handel med u-världen blir hjälpen till självhjälp.

fredag, mars 02, 2007

Sånga Säby

I dagarna två har jag varit och representerat CUF på LRF-ungdomens förbundsstämma. Vi huserade på Sånga Säby vilka är vida kända för sin underbara mat. Mycket trevligt hade vi och när jag kom hem fick jag frågan hur det hade varit, varpå jag, utan att tänka på det, svarade: Det är alltid kul att umgås med folk som begriper sig på saker och ting. Efter betänkning kan jag konstatera att det är precis så det är.

Helgen är också fullbokad. I morgon ska jag på 30 års kalas, och på söndag har CUF Värmland vårstämma. I och med vårstämman är det ett år sedan jag avgick som ordförande, tiden har gått fort. Ska bli riktigt roligt och intressant att få gå på stämma som en "föredetting".