torsdag, juni 29, 2006

kristdemokratisk samling

I dag har kristdemokraterna samlats i Göteborg för att hålla riksting. Partiordförande Hägglund pratade mycket fotboll i sitt inledningstal, han är allt lite sportig.

Läs gärna min ledare i dag om kristdemokraterna här.

tisdag, juni 27, 2006

Ny på jobbet

Jag började i går mitt sommarvikariat på Norrtelje Tidning. Här kommer jag att arbeta som politisk redaktör fram till mitten av augusti, jag tror att det kommer att bli jätte roligt!

fredag, juni 23, 2006

Glad midsommar!

Önskas alla! Själv tänker jag att ta det lugnt hemma, äta sill och nypotatis med nubbe till, ibland är man så traditionell att man nästan spyr..

Lugn och ro ska vara ledord för midsommar, denna vilans tid mellan sådd och skörd.

tisdag, juni 20, 2006

Oavgjort- känns som vinst

Jag är knappast ensam om att i kväll ha följt fotbollsmatchen Sverige-England. 2-2 kändes bra, visserligen kunde det, om man ser till chanserna i andra halvlek, ha blivit vinst. Men man ska inte sörja det man inte fick utan glädjas åt det man har. Oavjort kändes ändå som vinst.

Nu väntar Tyskland i nästa match, jag är hoppfull.

måndag, juni 19, 2006

Nyhetstorka

Morgonens huvudnyhet har varit: sossarnas riksdagskandidater tjänar mest! Precis som någon skulle bry sig. Torkans tid är här, ute har det inte regnat på tre veckor, men att det var så tort på nyhetsstationerna redan visste jag inte.

Jag tycker inte att det spelar någon roll vad andra har för inkomst, lika lite som jag anser det relevant vad de kör för bilmärke, äter för mat eller har för färg på huset.

onsdag, juni 14, 2006

Rovdjuren är för många!

SR-ekot rapporterade idag att, enligt forsare, finns det 2500 björnar i Sverige. Vi som lever nära de stora rovdjuren har länge påtalat dess storlek, dock för döva öron.

Varg och lo är i mina trakter de stora predatorerna, björn och järv i norra Sverige. Vad som behövs är ett starkare regionalt bestämmande över viltstammarnas storlek. Det är ändock till slut, folk som bor nära rovdjuren som får dras med dem, mata dem med sina tamdjur och/ eller njuta av dess närvaro. Låt dessa människor få ökat bestämmande över sin närhet!

tisdag, juni 13, 2006

Jobb är riktig trygghet!

På ekot kunde man idag höra om en ny internationell studie som visade på att stark arbetsrätt var hämmande för tillväxten. Om Sverige skulle sänka sitt anställningsskydd till den nivå som USA och Storbritannien har skulle tillväxten i Sverige kunna vara 0,3 procent högre varje år, enligt studien. Läs mer här.

Oavsett hur sann studien är och om beräkningarna stämmer för Sverige är det intressant att fundera på hur många fler jobb skulle det bli med 0,3 procents högre tillväxt?

Och är det inte då värt att "offra" lite av den lagstiftade tryggheten till förmån för den sanna tryggheten, nämligen jobb?

För mig är svaret enkelt, jobb är riktig trygghet!

Landet där man aldrig slutar att förundras

Läste nyss en artikel i Expressen, artikeln handlade om hur statens satsning på nya sommarjobb åt ungdomar fallit ut. Staten satsade 1,1 miljoner kronor, hälften försvann i administration!

Man slutar som sagt aldrig att förundras. Hela den staliga administrationen, samt den kommunala, har en kostym som sväljer oerhörda resurser. Röj, rensa och gallra!

måndag, juni 12, 2006

Mer och mer samsynt

I dagens svd kan man läsa om moderaternas ändring av sin energi politik. Moderata samlingspartiet tonar ner kritiken mot elcertifikaten och ser possitivt på vindkraften. Nu är det bara att vänta in folkpartiet så ser det lovande ut för en energiuppgörelse inom alliansen, vilka förhoppningsvis även socialdemokraterna, så småning om, kan tänka sig att stödja.
Jag tycker att Per Bill, moderaternas näringspolitiske talesman, var extra klok när han sa : "- Många moderater älskade sina kärnkraftverk och ville pussa och krama dem. I dag har vi en mer balanserad syn. Staten ska ställa tuffa regler för miljö och säkerhet och i övrigt förhålla sig neutral, säger Bill."

Läs hela artikeln här.

Nu är det bara att hoppas på en bred och långsiktig lösning för miljöns, företagens och Sveriges skull.

fredag, juni 09, 2006

Examenstider

Igår var jag i Karlstad på student. Det var min systerson, Eric, som tog studenten. Tur att vi hade en skylt där vi stod på stora torget, 1500 studenter som "vräker" ut från tingvalla är inte lite. God mat och dryck fortlöpte kvällen med.

Idag har mina brorsbarn tagit examen, 4:an och 2:an gick de ur. Trevlig stund i Sunnemo kyrka på morgonen och sedan uppträdanden och spex i folketshus. Ikväll blir det fiske, skönt att sommaren är här!

torsdag, juni 08, 2006

Tur att vi har Frankrike

Nu har Fransmännen vartit oss behjälpliga. Frankrike har nämligen skickat ärendet om Sveriges hårdare regler mot minkuppfödningen till EU-kommisionen. Detta innebär att det kommer drjöja minst tre månader innan riksdagen kan ta beslut i frågan. Låt oss hoppas att det om tre månader har blivit en annan riksdagsmajoritet. En majoritet som inte till varje pris vill slå undan benen för våra minkuppfödare. Sverige behöver fler företag, inte färre!

tisdag, juni 06, 2006

Nationaldag

Svenska flaggans dag, eller nationaldagen, välj själv. Jag tänkte i morse att idag ska jag göra "typiskt" svenska grejer. hmm jag har klippt gräset, kupat potatis och nu ska det bli tv- tittande och en köttbit. Det är inte lätt att krysta fram svenskhet. Men jag hoppas att alla som varit lediga har uppskattat sin ledighet och att njutit av den sköna sommardagen.

När jag gick och sköv gräsklipparen kom jag att tänka på, undrar när mina förfäder kände sig som svenskar för första gången? Vilken roll hade nationalstaten för deras liv? Ja, svaret kommer jag aldrig att få, men jag kan åtminstone ge mig på en kvalifiserd gissning. Jag tror inte att man kände speciellt mycket av man levde i konungariket Sverige, man visste det givetvis via den starka statskyrkans förbarmande predikningar. Var tionde tunna råg, var tionde gris osv gick till kyrkan och staten, ibland mer. Men i övrigt träffade man få av sina landsmän, och skulle någon smålänning kommit ända upp till värmland hade de antagligen tagit denne för en utlänning. Det är klart i krigstider blev bygden varse att man hade ett land att försvara. Unga starka män togs i kronans tjänst.

Nej nationalstaten är uppbygd, tror jag, av andra skäl än kulturell samhörighet eller något nationalistiskt behov. Lika lite som jag tror att mina förfäder kände större samhörighet med upplänningar än med de i norska östlandet. Gränsen blev där den blev.

Oavsett orsak, grattis alla på nationaldagen och hoppas att vi får vifta med de blågula fanorna mycket under fotbolls- VM.

måndag, juni 05, 2006

Dagens insändare

Denna insändare fanns med i dagens VF. Ni som inte förstår vad insändarskribenten menar kan läsa ett tidigare blogginlägg av mig här


Insändare: Vekka rötter!
2006-06-05
Tänk vekka rötter di har i Värmlann, di sprir sej ända te Amerka, å där växte Bushen ôpp å spre sej så dä ble flere Busher.

Rolig dag

Idag har det varit skoj, på flera plan. Imorse fixade jag sista matteskrivningen, nu har jag mitt efter längtade betyg. Sen bar det av till Karlstad där jag och fotografen Olle, en ambitiös företagare, fotade inför mitt personvals material. I bilen på vägen hem kunde jag glädjas över att höra CUF:s ställning i fildelningsfrågan förklaras- på radion, lyssna här.

På vägen mellan stan(Karlstad) och mitt hem Sunnemo har det satts upp fartkameror, jag hoppas att de får ner dödsstatestiken på sträckan som är hissnande hög, det dikas och går på. Alla infrastrukturssatsningar är bra, mycket bra. Men jag slås ändå av en tanke, är det en tillfällighet att för första gången på fyra år det jobbas på väg 240 är nu, eller hänger det samman med valet som stundar?

Svaret finns i stjärnorna, eller kanske i ett rött strategidokument.

fredag, juni 02, 2006

Ytterligare ett bevis på att facket överlevt sig själv!

PRESSMEDDELANDE
CENTERPARTIETS UNGDOMSFÖRBUND
2006-06-02


Byggnads - Go home!


Henrik Gustavsson i Linköping driver ett litet byggföretag. Han och hans anställda ville undvika att jobba på ackord och skrev därför inte på Byggnads kollektivavtal. Istället gav han sina fyra anställda bättre löner och försäkringar. Nu hotar facket med blockad.
CUF är i grunden positiva till facklig anslutning. Dock är det rättsvidrigt att människor omfattas av avtal de inte själva valt att ansluta sig till och att företag sätts i konkurs för att de vägrar teckna avtal som många gånger är sämre än de egna.
- De centrala, näst intill, heliga kollektivavtalen har spelat ut sin roll. Det är dags att fokusera på den enskilde arbetatagaren, lokala förhandingar och avtal istället för att rekrytera nya medlemmar till Byggnads, säger Annie Johansson, vice förbundsordförande CUF.
-Byggnads handlande är vansinnigt! Ingen på arbetsplatsen vill ha kollektivavtal och det ska de tydligen straffas för, menar Annie Johansson.
- Ombudsmannen på Byggnads påstår att detta är en rättvisefråga. Är det rättvisa att alla ska ha det lika dåligt? Det är en sjuk inställning när företagare är en bristvara. Facken har slutat bry sig om arbetstagarens situation och arbetar nu enbart med att få med alla på samma janteinspirerande avtal, avslutar Annie Johansson.

torsdag, juni 01, 2006

Äntligen!

Nu har jag äntligen hittat ett "partitest" som jag blev centerpartist i! Jag blev 88% centerpartist, 82% kristdemokrat, 80% folkpartist, 79% moderat, 27% sosse, och typ 10-15% vp och mp.

Gör testet själv http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2428