onsdag, maj 31, 2006

Nytt dumt (v)- förslag

Vänsterpartiet har idag gått ut och krävt att läxor ska avskaffas. Varför? Jo de menar att pga inte alla har samma förutsättningar hemma så blir det orättvist.

Förbud och regleringar, i sann marxistisk anda. Visst skiljer det sig i föräldrarnas kunskaper, tid för barnen, intresse för barnen osv. Det får man acceptera i en värld full av mångfald och olikheter. Men att förbjuda läxor är inte rätt väg att gå. Om inte jag hade fått en enda läxa under min skolgång hade jag antagligen inte läst någon heller, mamma och pappa tjatade inte på mig direkt, jag läste ändå. Min kompis där emot hon hade läst lika mycket på fritiden oavsett om vi hade blivit tillsagd eller inte. Kunskapsklyftan mellan oss hade ökat.

Jag tycker att det är helt okej om någon skola väljer att inte ha läxor, prövar på med läxfritt, funkar det så funkar det om inte får de införa igen, men jag vill inte att politiker bestämmer om förbud mot läxor.

Problemet med att vissa elever kommer på efterkälken löses bättre om varje elev fick lära i sitt eget tempo, dvs en kunskapsbaserad skola inte som idag en tidsbaserad. Skrota timplanen, öka stödet för de som behöver extra hjälp, men för guds skull detaljreglera inte skolan ännu mer!

tisdag, maj 30, 2006

Beklagligt med värmullsåsen

Idag ställde sig KSAU(kommunstyrelsens arbetsutskott) i Hagfors kommun bakom ett återköp av värmullsåsens slalomanläggning. Vi i centerpartiet är emot återköpet men verkar vara ensamma om den åsikten. Synd. Synd framför allt för att vi är av övertygelsen att det kommer att bli en dyr affär för kommunen, köpeskillingen är bara en liten del av vad kalaset kommer att kosta. Ska man starta upp driften kommer det behöva investeras en ansenlig summa pengar, och även då är det osäkert om driften går ihop sig. Förlustverksamheter är det sista som kommunen är i behov av.

Privata aktörer har inte klarat att driva backen med vinst, inte heller kommunen när vi ägde den. Jag tyder det som att det inte finns underlag för en slalombacke i Hagfors. Det som det inte finns underlag för att driva ska heller inte drivas. Ibland lägger lanthandlare ner på grund av att underlaget inte räcker till. Undrar om förespråkarna tycker att kommunen ska gå in och köpa de affärer som inte går ihop sig bara för att det en gång funnits en affär och ska alltid finnas.

Jag upplever att vi kommit en bra bit på vägen i att kapa kostnader, jobba mot nyckeltal osv. Vi måste i första hand få pengarna att räcka till kärnverksamheten, den vi enligt lag är skyldig att upprätthålla, hit hör inte en slalombacke.

Debatt

Idag har jag varit på Hammarö utbildingscenter på debatt, bra debatt med en lyssnande publik. Kloka frågor kom också in. Jag kom lite på kant med Grön Ungdoms representant, jag vågar mig inte på att försöka stava hennes namn men det var hon som var med i TV programmet "toppkandidaterna".

måndag, maj 29, 2006

Korrigering i energipolitiken

Idag har centerpartiet haft förtroenderåd. Det hela resulterade i att partiet nu står närmare CUF i frågan om kärnkraften. Läs pressmeddelandet här.

Idag har vi mist ett djur här på gården. Det var vår katt Ozzy som gick vidare till de sälla jaktmarker, det är alltid tråkigt att mista ett djur som man är fäst vid. Han lever i vårt minne.

söndag, maj 28, 2006

Marknad i Molkom


Under helgen har det varit marknad i Molkom men jag kunde tyvärr inte medverka, eller rättare sagt jag var inte med i egenskap av mig själv. Med däremot var en docka som föreställde mig som de lokal CUF: arna manade folk att "kasta" in i riksdagen. Jag vill rikta ett stort tack till Anna mfl.

fredag, maj 26, 2006

FS intro

Jag har under två dagar befunnit mig i Kungsör på Förbundsstyrelse introduktion. Mycket trevligt var det och riktlinjerna för årets arbete drogs upp. Under onsdagen kom beskedet att SVT anställt Petter Nilsson vinnaren från toppkandidaterna. CUF rasade, SVT drog tillbaka anställningen. Det är roligt att se att CUF kan påverka, Annie skriver mer utförligt om det hela.

Idag ska jag och några kompisar sätta oss i bilen och åka ner till Alnarp, Skåne. Vi ska ner och hälsa på vår kompis Erik som snart har studerat färdigt på Alnaps lantbruksuniversitet, med det vill jag säga att bloggandet kanske kommer ligga nere ett par dagar.

tisdag, maj 23, 2006

Ingen spännande debatt

Igår såg jag på den TV- sända debatten i ungtval. Debatten var, åtmintone som jag upplevde den, lam och rumphuggen. Dels berodde det på att programledarna var minstsagt hårda med talartiden men jag tycker också att det saknades det där "lilla" extra. Dock blev jag, om än lite, imponerad av Göran Hägglund (kd) och Maria Wetterstrand (mp) som komunicerade bra med den unga publiken. Personligen gillade jag Lars Lejonborgs inflik i debatten kring ungdomsavtalen, fritt citerat "vad har ni(vänsterkartellen) för alternativ till Mauds förslag?

Om man gör som man alltid gjort- kommer det att bli som det alltid varit. Värt att tänka på inför höstens val.

Jag sitter just nu på centerexpen i Karlstad och förbereder mig för att åka till Säffle där det ska bli skoldebatt. Säffle är en grön och fin kommun, C har egen majoritet.

söndag, maj 21, 2006

Nu har jag satt min sista potatis

Åtminstone för i år. Idag har det satts potäter eller joläppel som vi säger här. Snöboll, King-Edward och mandel. Vi sätter inte mycket potatis mest för husbehov, känns skönt så här i maj att veta att jag slipper svälta till vintern. Fast det är klart en gris behöver nog att sätta livet till framåt hösten för att bara torräta potatis är inget vidare. Förresten har ni hört en gris skrika? De skriker finare än vad gårdagens vinnare av Eurovision song contest sjunger. Jag är INTE bitter...

Stort nederlag för Europa

Man kan inte annat säga idag. Det känns inget vidare att Europa inte ska kunna visa upp något bättre än ett gäng vrålande hårdrockare. Carola var jätteduktig, varför röstade inte folk på henne?

lördag, maj 20, 2006

Nu får det vara nog

Med utnämningspolitiken. I dagens DN kan man läsa att Görans bäste kompis fått ett nytt fint jobb. Läs här. Claes Ljung heter kompisen och han ska bli generaldirektör för myndigheten Kammarkollegiet. Jag har inte en aning om vilka kvalifikationer herr Ljung besitter, antagligen inte många andra heller, dock fårstår jag att det retar upp folk att Persson tillsätter goda vänner så här som kan tyckas godtyckligt. Utnämningspolitiken är inte rättvis mot någon, inte mot alla de andra som känner att de haft kompetensen och kvalifikationer att söka den nu tillsatta tjänsten men heller inte mot Claes Ljung själv. Han kan känna sig tillfreds med att så många misstänker att han fick ämbetet enbart pågrund av sina kontakter. Om nu den utnämnde är så kompetenta som Göran påstår så borde de också bli de som drar det längsta strået i en öppen tillsättning. Sätt kompetensen som avgörande så kommer rätt personer till rätt post.

torsdag, maj 18, 2006

V- problem med kandidater

Vänsterpartiet har problem med att hitta kandidater till kommunfullmäktige listorna runt om i Värmland, antagligen i resten av Sverige också. För mig kommer det inte som någon chock. Idagens VF, läs här, berättas det att (v) har problem i Sunne, Eda, Säffle och Kil. Tro jag det, i dessa borgerliga och sunda komuner finns det tydligen ingen som vill annama partiboken. Med krav som 200 000 nya jobb i offentlig sektor, sextimmars arbetsdag, avskaffande av marknadsekonomin etc känns avskaknaden av kandidater naturlig.

Gunnar Sträng hade när han var finansminister en kulram som han använde att räkna på, nu när sossarna glömt hur man räknar kanske (s) kan låna ut räkneramen till några som hur konstigt det än kan verka behöver den bättre.

Detta borde räcka men ack, ack. Nu kräver Ohly ministerplatser i en eventuell socialistisk regering. Ohly kan tänka sig poster som rör socialfrågor, arbetsmarknad eller utrikespolitik. Hemska tanke, vi kan ha en kommunist som utrikesminisrer efter valet om det går illa. Låt oss alla hjälpas åt så det inte går så illa för konungariket Sverige.

onsdag, maj 17, 2006

Dyr administration för den gröna sektorn

Nutek har gjort en undersökning av de admistrativa kostnaderna för skogs- och lantbruket, vilket tidningen ATL skrev om igår. Den gröna sektorn ska rätta sig efter 281 författningar och uppfylla 880 administrativa informationskrav. Det vill inte säga lite.

Att väderleken och naturen bråkar med bönderna det måste de finna sig i. Att svenska bönder har de högsta produktionsskatterna i hela Europa lättar inte bördan, men att tynga den redan överlastade ryggsäcken med ytterligare en miljard är bortom allt sunt förnuft!

Visserligen säger nu konsumentminister Nykvist att det ska ses över och man ska försöka att sänka kraven till 2010. Värt att påpeka är också att det inte enbart är svenska regler och lagar som är besvärliga, EG- rättens regelverk är inte nådiga de heller.

Sveriges företag i allmänhet och bönderna i synnerhet behöver enklare regler, lägre skatter och mer uppmuntran från samhällets sida. Samhället måste börja bemöta dem som de hjältar de är, inte behandla dem som skurkar!

Läs artikeln här

måndag, maj 15, 2006

Debatt

Idag har jag varit på Solbergagymnasiet på debatt. Det var en rolig debatt som jag tycker gick bra. Med mig hade jag Daniel Andersson, Eda. Daniel är en ung lantbrukare och framtidssatsare, sådanna gillar jag. Resten av dagen har spenderats bakom vedkapan.

söndag, maj 14, 2006

Invald i CUF:s förbundsstyrelse

Jag blev idag invald som ledamot i CUF:s förbundsstyrelse. Jag är glad över det förtroende jag fått och ser fram emot att få arbeta hårt och intensivt i styrelsen. Imorgon bär det av till Arvika på skoldebatt.

Förbundsstämma

Anledningen till att det varit dåligt med bloggandet några dagar är att jag varit på stämma. CUF har haft förbundsstämma i brunnsparken, Örebro. Över hundra ombud har under helgen debatterat och slagit fast CUF:s politik för det kommande året. Jag tycker att det varit mycket intressanta debatter och besluten har mestadels, dock inte alltid, fallit i god jord hos mig. Jag kommer att länka till det sakpolitiska programmet så fort det blivit uppdaterat och utlagt på webben, men jag ska redan nu delge några beslut vi enades kring:

Skrota LAS: CUF anser att LAS (lagen om anställningsskydd) ska skrotas, detta på grund av att man anser att dagens arbetsmarknad är allt för "stel". Turordningsregeln stänger ute ungdommar etc. Dock anser förbundet att det ska finnas anställningstrygghet, men den ska förhandlas fram mellan arbetsmarknadens parter. I Danmark finns ingen LAS, och man har mycket lägre arbetslöshet än vad Sverige har, utan där tillämpas ett system som kallas flexicurity. CUF anser att man bör dra lärdom av danskarna

Inför ett grundtrygghetssystem: Ungdomsförbundet står fast vid förra stämmans ställningstagande för ett grundtrygghetssystem vilket innebär att alla, oavsett tidigare inkomst, har rätt till samma ersättning från staten. Detta tillsammans med den plattskatt som CUF förespråkar innebär att staten slutar att cementera fast inkomstskillnader vi bidragssystemen. Den som inte är nöjd med den statliga ersättningen kan skaffa sig privata försäkringar för att få mer pengar, det är dock viktigt att inte staten gör skillnad på folk och folk.

onsdag, maj 10, 2006

Se upp på vägarna

Det verkar vara farligt att färdas runt om på våra tjälsskadade vägar. Igår läste jag i NWT om alla förvirrade älgkalvar som springer på vägarna. Här kan man läsa i DN om elefanterna som var med om en trafikolycka norr om stockholm i natt. Ur led är tiden.

måndag, maj 08, 2006

Klokt av kommunal

Fackförbundet kommunal tar nu tillbaka sitt krav på sex timmars arbetsdag, klokt då man vill ha högre lön. För just på det viset fungerar det med lön. Lön är en ersättning kopplad till prestation, presterar man mer får man mer i lön, logiskt. En gång i tiden satte jag skogsplantor på ackord, jobbade jag sex timmar så satte jag färre plantor än jag gjorde på åtta timmar och lönen blev lägre, jag tycker om enkla ekvationer. Läs artikeln om kommunalarnas omsvängning här.

söndag, maj 07, 2006

Motionsbehandling

Till torsdagen börjar CUF:s förbundsstämma, den högsta beslutande församlingen i CUF. Med anledning av stämman och den politik som kommer att debatteras och fastställas där hade i dag värmlands distriktets motionsgenomgång. Det gav försmak och debatten var stundom hård..Kul var det i alla fall.

Vilket härligt väder det är! Grönskans tid, hela landet grönskar, synd bara att det inte i samma omfattning gäller det politiska läget. De senaste opinionsmätningarna har varit ömsom vatten ömsom vin, valet verkar bli spännande med strid in på mållinjen.

torsdag, maj 04, 2006

Dataproblem..

Jag har under veckan haft problem med datorn, vilket är anledningen till att jag inte bloggat på ett par dagar. datorn har varit seg intet kan skyllas på koppartråden. Veckan har varit händelserik, jag och Daniel till Brobygymnasit på klasspresentation, påläst klass kul att diskutera med sådana. Tisdagkväll bjöd på information/debatt ang den nya skolan i Hagfors, välbesökt möte. Alliansen har presenterat en gemensam budgetmotion, kritikerna belyser de områden där de borgerliga partierna inte ännu är överens, och visst ska det erkännas att de finns, men enigheten är betydligt större i alliansen än i vänsterkartellen. I kväll har jag varit på möte med den landsbygdspolitiska gruppen, den gruppen har lösningarna på de flesta av landsbygdens problem.

måndag, maj 01, 2006

Upp till kamp-mot vad?

Idag har den samlade arbetarrörelsen visat upp sig. I putsade skor, med välstrukna röda fanor, har man tågat runt i de svenska städerna. Socialisterna protesterar. Men vad protesterar man mot? Det är ju de själva, det socialdemokratiska maktbevarar partiet, som innehavt makten med korta avbrott nästan ett helt sekel. Jag tycker det är komiskt att man varje första maj måste gå sosse ur huset och protestera mot sig själv och det egna partiet. Förvisso är det inte enbart socialdemokrater som demonstrerar, jag hörde en hes Ohly stå och vråla om USA imperialismens avskaffande och att Israel skulle köras ut ur Gaza.

Ja om man ändock ska analysera vad landsfadern Göran agiterade om så blir den så här: GP ägnade inget av sitt tal till att redogöra för hur sysselsättnings problematiken skulle lösas, tyvärr GP kommer du inte att lyckas med att tiga ihjäl den debatten. Vidare drog sig statsministern till minnes hur det gick sist borgarna regerade, misären, svälten och allt det andra som bara var så hemskt under högerregimens dagar. Statsministerns klara budskap till LO kollektivet var: Akta er för borgarna, låt oss fortsätta på den inslagna vägen! Ja för hur skulle det se ut om de nästa år skulle behöva gå runt och demonsterera utan att ha makten att ändra på saker och ting? Det brukar vara oppositionen som demonstrerar.